Borówka amerykańska – superowoc w Twoim ogrodzie

Borówka amerykańska w moim ogrodzie

Borówka amerykańska to krzew, który zagościł w moim ogrodzie około 3 lata temu. Kilka krzewów przywędrowało z ogrodu mamy (3 letnie owocujące krzaczki) a kilka od siostry, która ma małą plantację borówki amerykańskiej. Mam kilka odmian, ale teraz nie jestem w stanie ich określić, gdyż etykietki uległy zniszczeniu.

Na pewno jedna z odmian to różowa borówka Pink Lemonade, którą kupiłam w ogrodniczym. Ma drobniejsze listki dlatego łatwo ją odróżnić od innych. Niestety wiosenne przymrozki pozbawiły ją większości kwiatów i owoców będzie niewiele. A szkoda, bo przypadła mi do gustu, zwłaszcza jej słodki smak (sam krzew jest mniejszy i delikatniejszy, choć z roku na rok wygląda lepiej). Dodatkową zaletą tej odmiany są pięknie przebarwiające się i długo utrzymujące jesienią liście.

Mam też jeden krzaczek borówki tarasowej odmiany Aino posadzony w donicy. Polecam dla posiadaczy balkonów, gdyż ładnie owocuje, dobrze smakuje i nie przemarza (co do kwiatów, to gwarancji nie ma, ale niewielki krzew łatwo zabezpieczyć przed mrozem). Uprawiając borówkę na balkonie, pamiętajmy o częstym podlewaniu i słonecznym miejscu (aby owoce były słodkie). Niestety, nie pochwalę się nim w tym roku, gdyż donicę opanowały mrówki i zrobiły sobie z niej mrowisko. Krzew wymaga przesadzenia, tym razem bezpośrednio do ziemi obok innych rosnących krzewów borówki.

Borówka amerykańska kwitnie od kwietnia do maja, obsypując się białymi, dzwonkowatymi, lekko pachnącymi kwiatami. Ciemnoniebieskie (lub różowe) owoce możemy zbierać od początku lipca do połowy sierpnia, w zależności od odmiany.

Dlaczego borówka amerykańska jest zdrowa?

Na temat korzyści ze spożywania borówki można by napisać spory artykuł.

Owoce borówki zawierają wiele cennych składników takich jak witamina A, B (w tym kwas foliowy), C, D, E i K oraz minerały (cynk, fosfor, magnez miedź, potas, selen, wapń, żelazo). Jak wiele owoców o ciemnoniebieskiej barwie zawiera antocyjany, które wpływają korzystnie na stan naszego organizmu, wymiatając wolne rodniki. Częste spożywanie borówek poprawia ostrość widzenia (zawiera luteinę), krążenie i pamięć oraz stan naszej skóry.

Poza właściwościami zdrowotnymi, borówki, są po prostu pyszne. W zależności od odmiany i dojrzałości od lekko kwaskowatych do bardzo słodkich. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Stanowisko dla borówki amerykańskiej

Chcąc cieszyć się owocami borówki amerykańskiej we własnym ogrodzie, musimy zapewnić jej słoneczne stanowisko, osłonięte od silnych wiatrów.

Podstawowym warunkiem udanej uprawy borówki amerykańskiej jest kwaśne (pH 3,5-4,5) i dostatecznie wilgotne podłoże (zwłaszcza w okresie kwitnienia i owocowania). Po posadzeniu najlepiej sprawdzać co jakiś czas pH gleby i w razie potrzeby zakwasić podłoże (można kupić gotowe preparaty do zakwaszania gleby pod borówki). Zbyt wysoki odczyn gleby hamuje przyrost nowych pędów i powoduje żółknięcie i opadanie liści.

Przygotowanie podłoża do sadzenia

Borówka amerykańska ma płytki i szeroki system korzeniowy, dlatego aby zapewnić jej dobry start należy odpowiednio przygotować miejsce. W tym celu:

  1. Wykopujemy dołek o szerokości około 70cm (można i więcej jeśli gleba jest słaba) i głębokości około 40-50cm. Rozstaw w rzędzie to około 1,2m-1,5m, pomiędzy rzędami 1,5-2m.
  2. Do dołka wsypujemy specjalne podłoże do sadzenia borówki amerykańskiej lub przygotowujemy własną mieszankę składającą się z torfu kwaśnego, piasku i przekompostowanej kory z drzew iglastych (proporcje 3:1:1).
  3. Do dołka z podłożem wlewamy obficie wodę i wsadzamy roślinę, przysypując ziemią, do wysokości w jakiej rosła w donicy.
  4. Ściółkujemy przekompostowaną korą lub trocinami. Glebę pod krzewami możemy również wyłożyć czarną agrowłókniną lub kartonem (przysypując ją później ściółką), by zapobiec zachwaszczeniu i parowaniu wody z podłoża.

Nawożenie i pielęgnacja borówki amerykańskiej

Nawożenie borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska w pierwszym roku po posadzeniu, (przy odpowiednim przygotowaniu podłoża), nie wymaga nawożenia. W kolejnym i następnych latach stosujemy nawożenie od marca do końca czerwca w trzech dawkach. Nawóz powinien zawierać sporo azotu, by pobudzić je do wzrostu. W każdym sklepie ogrodniczym znajdziemy nawóz dedykowany borówkom. Po owocowaniu stosujemy nawóz zawierający potas i fosfor. Jeśli nie chcemy stosować nawozów sztucznych, borówkę amerykańską możemy nawozić gnojówką z kwiatów i liści mniszka (w rozcieńczeniu około 1:10), która ma odczyn lekko kwaśny. Podlewajmy najlepiej deszczówką, która ma pH 6.

Pamiętajmy o regularnym podlewaniu podczas kwitnienia i owocowania.

Cięcie borówki amerykańskiej

By zachować dobrą kondycję roślin i pobudzić owocowanie, borówkę amerykańską musimy przycinać co roku. Kupione rośliny (np. trzyletnie) po posadzeniu (wiosną) należy przyciąć. Usuńmy wszystkie cienkie, słabe i uszkodzone pędy, a końcówki pozostałych pędów skróćmy.

W kolejnych latach późną zimą (II,III), podczas słonecznej i suchej pogody (najlepiej bezmroźnej) przeprowadzamy cięcie prześwietlające. Wycinamy uszkodzone, połamane i krzyżujące się (oraz skierowane do środka krzewu) gałęzie.
Do zdrowej tkanki przycinamy uszkodzone od mrozu i chorób końcówki pędów. Pozostawiamy jednoroczne i dwuletnie pędy, natomiast starsze przycinamy nad młodym, bocznym pędem lub całkowicie wycinamy.

Najpopularniejsze odmiany borówki amerykańskiej

Odmiany wczesne i średnio wczesne: Earliblue, Duke, Bluecrop, Chandler,Patriot, Nelson, Pink Lemonade, Spartan, Toro

Odmiany średnio późne i późne: Bluegold, Herbert, Brigitta, Aurora, Darrow

Aby przedłużyć okres zbioru borówki, wybierzmy w miarę możliwości kilka odmian o różnej porze dojrzewania owoców.

Jak wykorzystać owoce borówki amerykańskiej

Owoce borówki amerykańskiej nadają się do bezpośredniego spożycia, najlepiej prosto z krzaczka 🙂

Znakomicie nadają się do mrożenia, nie tracąc swoich właściwości i smaku. Świeże, jak i mrożone borówki nadają się do robienia koktajli, musów, galaretek owocowych, muffinów, lodów itp. Na zimę możemy przygotować dżemy, soki i kompoty oraz konfitury (polecam jako dodatek do mięs).

Smacznego:)



Udostępnij jeśli się podobało :)
  •  
  • 28
  •  
    28
    Udostępnienia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *