Pietruszka naciowa – siew i uprawa

Pietruszka naciowa jest obowiązkowym punktem w moim warzywniku. Ze świeżej korzystamy przez całe lato, a z mrożonej w zimie. Jest niezastąpionym dodatkiem do zupy pomidorowej, gulaszu i sałatek. Ponieważ przyszła pora siewu, tego cennego warzywa pomyślałam, że zbiorę dla Ciebie kilka informacji o jego uprawie w warzywniku.

Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum) należy do rodziny selerowatych. Posiada gładkie lub karbowane liście i osiąga wysokość około 30 cm. Jest warzywem dwuletnim. W pierwszym roku tworzy rozetę liści i korzeń, a w drugim wydaje baldachy zielonożółtych kwiatów i nasiona.

Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, E, a także soli mineralnych, takich jak wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i żelazo. To naprawdę zdrowe, dostępne przez cały rok warzywo.

Wymagania glebowe i pielęgnacja pietruszki naciowej

Pietruszka naciowa lubi żyzną, próchniczną i przepuszczalną glebę o neutralnym pH. Nie lubi gleb ciężkich, gliniastych, kamienistych, mokrych i kwaśnych. Można ją uprawiać w drugim lub trzecim roku po oborniku. Do użyźniania gleby warto stosować kompost. Lubi stanowiska słoneczne lub lekko ocienione, osłonięte od silnych wiatrów. Dobrze znosi lekkie przymrozki.

Nie sadzimy jej w miejscu, gdzie w poprzednim roku rosła pietruszka lub inne warzywa korzeniowe z uwagi na ryzyko przenoszenia chorób i szkodników.

Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie i spulchnianie gleby, a także regularne nawilżanie podłoża. Ziemia nie może być jednak podmokła.

Pietruszka naciowa – siew i sadzenie

Nasiona pietruszki wschodzą dosyć długo (2-4 tygodnie), dlatego warto wysiać je odpowiednio wcześnie. W lutym i marcu wysiewamy je do pojemników na rozsadę na głębokość około 1 cm, a w kwietniu wysadzamy na miejsce stałe. Można je również wysiewać późną jesienią do gruntu (listopad/grudzień), na wcześniejszy zbiór wiosenny.

Pietruszkę można wysiewać w kwietniu wprost do gruntu, także do nieogrzewanych tuneli.

Posiane nasiona regularnie podlewamy, aby nie doszło do przesuszenia podłoża (starajmy się jednak nie przelewać rozsady).

Sadząc pietruszkę naciową na miejsce stałe, powinniśmy zachować rozstaw w rzędzie 10-15 cm, a pomiędzy rzędami 20-30 cm.

Szkodniki i choroby

Pietruszka naciowa jest odporną rośliną. Zdarza się, jednak że zostaje porażona przez alternariozę naci, czarną zgniliznę korzenia lub mączniaka prawdziwego. Najczęściej atakującymi szkodnikami są mszyce, nicienie i połyśnica marchwianka.

Najprostszym sposobem na zminimalizowanie porażenia roślin jest zmianowanie, czyli nie sadzenie pietruszki po sobie i innych selerowatych (marchew, koper, seler).

Zbiór pietruszki naciowej

Aromatyczne liście pietruszki zbieramy do trzech razy w sezonie, obrywając większość liści (zostawiamy młode, środkowe listki). Bardzo ładnie się regeneruje po zbiorze. Można ją również zbierać stopniowo, obrywając zewnętrzne, najstarsze liście.

Pietruszka naciowa i korzeniowa – różnice w uprawie

Wymagania uprawowe pietruszki naciowej i korzeniowej nie różnią się specjalnie. Pietruszka korzeniowa ma jednak mniejszą tolerancję na zbitą i kamienistą glebę z uwagi na jadalny korzeń, który napotykając trudności we wzroście, może się rozwidlać. Dlatego ziemia do uprawy pietruszki korzeniowej musi być dobrze spulchniona. Pietruszka korzeniowa jest bardziej lub mniej odporna na choroby i przymrozki, dlatego warto dopasować odmianę i termin siewu do własnych warunków. Przeważnie wysiewamy ją w kwietniu wprost do gruntu, nie pozwalając ziemi przeschnąć. Nie zaleca się także całkowitego ścinania naci, której roślina potrzebuje do wzrostu korzenia.

Pietruszka naciowa – siew i uprawa w moim warzywniku

Pietruszkę naciową o gładkich i karbowanych liściach uprawiam z rozsady. Końcem kwietnia rozsadę wysadzam do gruntu i do późnej jesieni zbieramy aromatyczne liście. W kolejnym roku tylko wiosną zrywamy listki, gdyż po znacznym ociepleniu pietruszka wybija w pędy kwiatostanowe. Zostawiam jedną roślinę, aby wydała nasiona i tym sposobem mam zapas nasion na kolejny rok.

Pietruszkę, podobnie jak i inne warzywa podlewam rozcieńczoną (1:10) gnojówką z pokrzyw lub żywokostu. W skrzyni tam, gdzie rośnie, ziemia szybciej przesycha i trudniej zatrzymać w niej wilgoć dlatego cienko ściółkuję glebę, skoszoną trawą.

W tym roku spróbuję posadzić rozsadę po 2-3 roślinki i bardziej dopilnuję podlewania. Pietruszka zauważalnie wolniej rosła podczas suszy.

Pora zabrać się za wysiewy 🌱

A Ty uprawiasz pietruszkę naciową? Czy może korzystasz z natki pietruszki korzeniowej? Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzu 👍

Pozdrawiam i życzę udanych wysiewów i zbiorów 😉💚🌱


Udostępnij jeśli się podobało :)
  •  
  • 30
  •  
    30
    Udostępnienia

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *