Szpinak – kiedy i jak wysiewać?

Szpinak to popularne warzywo liściaste, niezastąpiony składnik sałatek, dań z makaronem i mięsem. Ze względu na dosyć krótki okres wegetacji (zbiór po 6-8 tygodniach) stanowi doskonały przedplon (np. przed pomidorami czy ogórkami) lub poplon. Dlatego warto mieć go o różnych porach roku w warzywniku lub na balkonie.

Z dzisiejszego wpisu dowiesz się kiedy i jak wysiewać szpinak.

Kiedy siać szpinak – trzy główne terminy.

Szpinak uprawiamy z nasion (siew wprost do gruntu) albo z rozsady (w lutym).

Większość odmian szpinaku możemy wysiewać w trzech terminach.

  1. Termin siewu wiosenny – jak tylko odmarznie gleba, czyli w marcu/kwietniu (do połowy miesiąca)- na zbiór majowy/czerwcowy
  2. Termin siewu letni – na przełomie lipca i sierpnia (do połowy sierpnia) – na zbiór jesienny (wrzesień/październik)
  3. Termin siewu jesienny – wrzesień/październik w zależności od pogody (przy ciepłej pogodzie siejemy jak najpóźniej) – na zbiór wczesno-wiosnenny kolejnego roku.

Pamiętajmy, że szpinak to warzywo krótkiego dnia, dlatego też wysiany np. w maju/czerwcu szybko wybija w pędy kwiatostanowe. Nie znosi upałów i suszy.

Jakie odmiany szpinaku wybrać?

Do najbardziej popularnych odmian szpinaku należą: Arosia, Asta, Greta, Matador, Olbrzym zimowy, Parys.

Polecam spróbować uprawy różnych odmian i znaleźć swój ulubiony szpinak.

Stanowisko do uprawy szpinaku

Stanowisko do uprawy szpinaku powinno być słoneczne do lekko ocienionego. Raczej zaciszne. Gleba żyzna (najlepiej zasilona kompostem), wilgotna o obojętnym pH (nie zakwaszona). Nie warto używać nawozów sztucznych, choć szpinak lubi nawożenie azotem. Z uwagi na krótki okres wegetacji liście mogą gromadzić szkodliwe dla naszego zdrowia azotyny, a przecież nie o to chodzi podczas własnej uprawy warzyw. Zamiast tego można użyć granulowanego obornika.

Jeśli mamy słabą glebę, warto, chociaż rowek z nasionami wypełnić kompostem lub podłożem uniwersalnym.

W czasie upałów i suszy należy pamiętać o regularnym podlewaniu szpinaku.

Pamiętajmy, aby nie siać szpinaku po burakach ze względu na wspólne choroby i szkodniki.

Jak wysiewać szpinak?

Przy odpowiedniej temperaturze i wilgotności szpinak kiełkuje dosyć szybko, bo już po kilku dniach po wysiania. Wiosną wystarczy mu już kilka stopni powyżej zera (2-3oC), choć lepsza będzie nieco wyższa temperatura (warto nakryć grządkę agrowłókniną). Optymalną temperaturą do wzrostu jest ok. 15oC.

Szpinak siejemy na głębokość około 2 cm, zachowując odstęp 2-3 cm w rzędzie. Pomiędzy rzędami zostawmy około 20 cm wolnego miejsca. W większości przypadków na opakowaniu znajdziemy informację o zalecanym rozstawie (może się różnić w zależności od odmiany).

Pamiętajmy o dokładnym odchwaszczeniu grządki i późniejszym usuwaniu chwastów. Nie ma konieczności przerywania siewek. Jeśli zdarzy nam się posiać szpinak za gęsto, po prostu wyrywamy rośliny w całości, zamiast obrywać same liście. Korzonki oczywiście usuwamy.

Jak wysiewać szpinak do donic i skrzynek?

Do uprawy szpinaku w donicy wybierzmy podłoże uniwersalne albo do warzyw, o obojętnym pH. Powinno być przepuszczalne i lekko wilgotne (ale nie mokre). Na dnie warto zastosować drenaż z kamyków lub keramzytu. Donica nie może być płytka, gdyż trudno nam będzie utrzymać odpowiedni poziom wilgoci. Nie siejmy też nasion przy samym brzegu donicy, gdyż tam podłoże przesycha i nagrzewa się najszybciej, a tego szpinak bardzo nie lubi (warto donicę osłaniać przed palącym słońcem).

Uprawa szpinaku nie jest trudna, warto więc jej spróbować. Jeśli macie swoje ulubione odmiany szpinaku podzielcie się w komentarzu 👍

P.S Z innych warzyw liściastych w sierpniu warto posiać także rukolę. Informacje na temat jej uprawy znajdziesz w tym wpisie.


Zobacz więcej wpisów z kategorii “Warzywnik”

Udostępnij jeśli się podobało :)
  •  
  • 6
  •  
    6
    Udostępnienia

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *