Uprawa malin w ogrodzie – krótki przewodnik

Krzewy malin uprawiane są od wieków w ogrodach. Odkąd pamiętam były też w ogrodzie prababci, mamy a teraz mam je u siebie.

Zajadamy się nimi, od sierpnia, kiedy to kończą się borówki, aż do października, kiedy pierwsze przymrozki ścinają owoce. W tym roku wyjątkowo owoce jeszcze na krzakach, z czego najbardziej cieszy się nasz dwulatek.

Rok temu były przesadzane w nowe miejsce dlatego w tym roku jeszcze słabo rosły, ale za rok, mam nadzieję, wystarczy i do ciasta i na sok.

A teraz krótko o wymaganiach malin.

Wyróżniamy maliny letnie i jesienne. Letnie owocują wcześniej, bo już pod koniec czerwca na pędach dwuletnich. Jesienne natomiast od sierpnia do października na pędach jednorocznych.

Stanowisko

Maliny nie są wymagające w uprawie, jeśli zapewnimy im dobre stanowisko. Lubią miejsca słoneczne lub lekko ocienione i przewiewne. U mnie przed przesadzeniem dobrze rosły w totalnym przeciągu.

Gleba powinna być wilgotna (ale nie podmokła) i żyzna, choć nie przenawożona, o lekko kwaśnym odczynie.

Sadzenie malin

Kilka tygodni przed sadzeniem przygotujmy glebę odchwaszczając ją i dodając obornik lub kompost.

Sadzonki z odkrytym korzeniem sadzimy jesienią lub wiosną. Kupione w pojemniku możemy sadzić od wiosny do jesieni.
Maliny sadzimy na głębokość 15-20 cm, w rzędzie co około 0,5 metra. Pomiędzy rzędami zachowajmy 1-2 metry, aby można było swobodnie zrywać owoce. Możemy też posadzić po dwa rzędy co 0,5 metra między nimi. Po posadzeniu maliny przycinamy na wysokość około 15 cm. Maliny letnie wymagają podpór np. rozpiętych między palikami drutów. Maliny jesienne również możemy prowadzić przy drutach, choć nie jest to konieczne.

Cięcie malin letnich i jesiennych

Maliny letnie, które owocują na pędach dwuletnich, przycinamy jesienią lub wiosną, wycinając te, które owocowały w ostatnim roku (najlepiej zaraz po owocowaniu). Wycinamy również część pędów jednorocznych, jeżeli jest ich zbyt dużo (pozostawiamy 5-7 pędów) oraz pędy chore, słabe lub uszkodzone. Pozostałe pędy przypinamy do podpór.

Maliny jesienne wycinamy jesienią po opadnięciu liści kilka cm nad ziemią. Odbiją wiosną, a latem zaowocują. Możemy pozostawić część pędów na wcześniejszy zbiór, ale nie będzie on zbyt wysoki.

Pielęgnacja krzewów malin

Do podstawowych zabiegów należy regularne odchwaszczanie oraz podlewanie w okresie kwitnienia (jeżeli jest sucho). Dobrym sposobem na zatrzymanie wody w glebie jest stosowanie ściółki np. przekompostowanych trocin i kory albo świeżo skoszonej trawy (cienka warstwa). Można też użyć słomy lub szyszek.

Maliny nawozimy delikatnie od wczesnej wiosny do połowy lata nawozami azotowymi (np. saletrą amonową). Później możemy zastosować nawóz potasowy (bez chlorków, np. siarczan potasowy).

Oczywiście, najlepiej jeśli zastosujemy naturalny nawóz, jakim jest kompost, zwłaszcza dodając go do dołka podczas sadzenia. Można nim również ściółkować rośliny wiosną lub jesienią.

Choroby i szkodniki malin

Choroby: zamieranie pędów maliny, zamieranie podstawy pędów maliny, antraknoza maliny, werticylioza maliny, pierścieniowa plamistość maliny, biała plamistość liści malin, mączniak prawdziwy maliny, mozaika maliny, chloroza nerwów liści maliny, żółta plamistość liści maliny, szara pleśń owoców.

Szkodniki: przędziorek chmielowiec, przeziernik malinowiec, pryszczarek namalinek łodygowy, pryszczarek malinowiec, mszyce, kistnik malinowiec, kwieciak malinowiec, przebarwiacz malinowy, krzywik maliniaczek.

Przeciwdziałanie chorobom i szkodnikom malin polega na:
*wycinaniu starych i chorych pędów
*usuwaniu opadniętych liści malin
*prześwietlaniu krzewu, które zapewnia lepszą cyrkulację powietrza
*zwalczaniu szkodników, które przenoszą wirusy powodujące choroby (mszyce)
*zwalczaniu chwastów
*usuwaniu z ogrodu porażonych pędów i liści
*ostrożnym stosowaniu nawozów azotowych, których nadmiar w glebie sprzyja rozprzestrzenianiu się chorób

Popularne odmiany malin

Do najbardziej znanych i sprawdzonych odmian należą:
maliny letnie: Benefis, Octavia i Laszka (czerwone), Jewel, Bristol i Litacz (czarne)
maliny jesienne: Golden Queen i Poranna Rosa (o żółtym kolorze), Polana, Polka, Polesie, Pokusa (czerwone)

Szukając odmiany dla siebie, zwróćmy uwagę nie tylko na odporność roślin, ale również na smak owoców, który w uprawie przydomowej jest najważniejszy.

Zastosowanie owoców i liści malin

Owoce malin zawierają dobroczynne dla naszego zdrowia składniki takie jak: pektyny, cukry, kwasy organiczne, witaminę C, A, B, antocyjany, garbniki, potas, magnez, wapń, żelazo.

Liście malin zawierają: flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne (m.in. żelaza, miedzi, wapnia). Napar z liści działa ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie i rozkurczowo. Garbniki w nich zawarte skutecznie zmniejszają biegunkę.

Wszyscy znamy właściwości soku z malin, który działa przeciwgorączkowo w grypie i przeziębieniu. Warto go stosować zwłaszcza u dzieci zamiast sztucznych syropów.

Słodkie i aromatyczne owoce malin najlepiej smakują zerwane prosto z krzaczka we własnym ogrodzie (podobnie jak i jeżyny). Dlatego zachęcam niezdecydowanych, aby spróbowali posadzić, choć kilka krzewów. Przy dobrym przygotowaniu miejsca nie będzie z nimi problemów. Zwłaszcza jeśli wybierzemy którąś z jesiennych odmian, które są mniej podatne na choroby i szkodniki od odmian malin letnich.

A dla tych, którzy nie mają własnych ogrodów, a posiadają balkon, proponuję poszukać malin kompaktowych do uprawy w donicach np. Ruby Beauty, Little Sweet Sister, Little Black Prince (czarna).

Naprawdę warto, polecam👍

P.S Zachęcam do zostawienia komentarza 🌸. Napiszcie, czy uprawiacie maliny w swoim ogrodzie?👇


Udostępnij jeśli się podobało :)
  •  
  • 345
  •  
    345
    Udostępnienia

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *